Maba - biuro turystyki szkolnej
  • W Polsce
  • Za granicą

Gruzja

Program:

Dzień 1
Wylot z Warszawy o godz. 22:25. Przylot do Tbilisi.
Lądowanie ok godz. 4:05. Transfer do hotelu, zakwaterowanie, nocleg.

Dzień 2
Śniadanie. Zwiedzanie Tbilisi: Spacer Aleją Rustawelego, pełną monumentalnych budowli z XIX wieku. Zwiedzanie Muzeum Narodowego z bogatymi zbiorami wyrobów złotniczych m. in.: przedmioty z Kolchidy, historycznej krainy w zachodniej Gruzji. Spacer po starym mieście. W programie m. in. : zwiedzanie bazyliki Anczischati – najstarszej budowli w Tbilisi; wjazd kolejką na wzgórze zamkowe Narikala, skąd rozciąga się piękna panoramą miasta. Wizyta w meczecie i dzielnicy łaźni siarkowych położonych w malowniczym wąwozie z wodospadem. Obiadokolacja w restauracji z pokazem tańców i muzyką na żywo. Nocleg w hotelu.


Dzień 3
Śniadanie, przejazd do Mcchety, wpisanej na listę UNESCO, która w przeszłości była stolicą Gruzji i kolebką gruzińskiej cywilizacji. Zwiedzanie wznoszącego się nad miastem kościoła Dżwari, katedry Sweti Cchoweli, która przez stulecia była miejscem koronacji władców Gruzji. Wizyta w klasztorze Samtawro, gdzie znajduje się grób pary królewskiej Miriana i Nany, którzy z rąk św. Nino w IV wieku przyjęli chrześcijaństwo. Zwiedzanie XVII-wiecznego zamku Ananuri. Przejazd słynną Gruzińską Drogą Wojenną tj. przez przełęcz Dżwari (2395m) pokonanie pasma Kaukazu Wielkiego. Po drodze postoje widokowe przy źródłach mineralnych i platformie widokowej. Przyjazd do Stepantsmindy (Kazbegi) - miejscowości położonej na pograniczu z Rosją. Kolacja i nocleg w pensjonacie na Wielkim Kaukazie.


Dzień 4
Rano przed śniadaniem przejazd samochodami terenowymi w okolice kościółka Cminda Sameba. Przy dobrej widoczności zobaczymy jeden z siedmiu kaukaskich pięciotysięczników, górę Kazbek ( 5033 m n. p. m). Powrót do pensjonatu na śniadanie. Powrót przez Kaukaz Wielki do środkowej Gruzji.
Zwiedzanie Uplisciche - skalnego miasta oraz Gori, rodzinnego miasta Józefa Stalina, wizyta w muzeum poświęconym wielkiemu dyktatorowi. Przejazd do Borżomi – najsłynniejszego gruzińskiego uzdrowiska. Spacer po parku zdrojowym, degustacja wody mineralnej wprost ze źródła. Możliwość zakupów na lokalnym bazarze, m. in. oryginalnych przetworów z szyszek, orzechów, rokitnika etc. Kolacja i nocleg w hotelu w Achalcyche.

Dzień 5
Śniadanie, przejazd do miasta Achalcyche, zwiedzanie turecko-gruzińskiego zamku Rabat. Dalsza podróż w głąb regionu Meschetii. Zwiedzanie monumentalnych zabytków kanionu Kury: skalnego miasta Wardzii. Są one powiązane z postacią królowej Tamar – największego władcy Gruzji, czczonej
też przez miejscowy kościół jako święta. Wizyta w prehistorycznej twierdzy Saro. Kolacja i nocleg w hotelu w Kutaisi.

Dzień 6
Po śniadaniu przejazd do Batumi, zwiedzanie ładnie położonego Ogrodu Botanicznego. Spacer po pięknej nadmorskiej promenadzie wśród futurystycznych wieżowców. Krótki czas wolny. Pokaz akrobacji w miejscowym delfinarium. Obiadokolacja w lokalnej restauracji. Powrót do hotelu w
Kutaisi, nocleg.

Dzień 7
Śniadanie, przejazd w okolice miasta Kutaisi. Zwiedzanie Jaskini Prometeusza z pięknymi formami krasowymi - miejsce „jak z baśni”, odkryte przed kilku laty, długi spacer i krótki rejs łódką w jaskini. Zwiedzanie średniowiecznego klasztoru i uniwersytetu Gelati. Wpisane na listę UNESCO jest dziełem jednego z największych władców Gruzji – króla Dawida Budowniczego, znajduje się tu m.in. nekropolia gruzińskich władców. Transfer do Tbilisi. Kolacja i nocleg w hotelu.

Dzień 8
Śniadanie, wyjazd z hotelu. Wizyta w klasztorze Bodbe, miejsca śmierci i pochówku św. Nino, która w IV w. nawróciła Gruzję na chrześcijaństwo. Zwiedzanie malowniczo położonego miasteczka Signagi. Spacer po starówce i murach obronnych. Przejazd do Kachetii, największego zagłębia winiarskiego
Gruzji. Wizyta w ogromnych tunelach wydrążonych pod Kaukazem, gdzie leżakują tysiące butelek wina. Krótka degustacja lokalnej produkcji. Zwiedzanie wytwórni o najstarszych nieprzerwanych tradycjach w regionie, sięgających XVI wieku. Krótkie zapoznanie się z technologiami wyrobu win i
mocniejszych alkoholi. Degustacja, możliwość zakupów cenach producenta. Kolacja pożegnalna w lokalnej restauracji z muzyką na żywo, w formie tradycyjnej uczty – supry – prowadzona przez lokalnego wodzireja-tamadę. Około godziny 23 wyjazd na lotnisko.

Dzień 9
Około 2 w nocy przyjazd na lotnisko w Tbilisi. O 5 rano wylot do Polski. Planowe lądowanie w Warszawie o godz. 6:40.